Luister
muziek
14 april 2024 - 11:22
Deel dit artikel:

Krijgen we veel wespenoverlast dit jaar? 'Koninginnen ontwaken waarschijnlijk vroeg'

Na een opmerkelijk zachte winter, gevolgd door een tot nu toe kwakkelend voorjaar, staat Nederland voor een interessant wespenseizoen vol uitdagingen.

cranendonck24
  / / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Wespennest Verwijderen, hét landelijke platform voor wespenbestrijders in Nederland, blikt alvast vooruit naar de zomer van 2024. Zal de wespenoverlast dit jaar opnieuw meevallen, of krijgen we juist vroeg in het seizoen te maken met flink veel wespen?

Terugblik op vorig jaar

Voordat we vooruitkijken naar de komende zomer, werpen we kort een blik op het afgelopen jaar. Gelukkig viel de zomer (qua wespenoverlast) erg mee. Ondanks de redelijk zachte winter van 2022/2023, was de daaropvolgende lente relatief koud en nat. Hierdoor ontwaakten bevruchte wespenkoninginnen weliswaar vroeg uit hun winterslaap, velen stierven alsnog of stelden de bouw van hun wespenkolonie uit. Dit zorgde al met al voor een relatief milde wespenoverlast en een traag op gang komend seizoen. “Dat zien we ook terug in de cijfers”, zegt Merijn Janssen, oprichter van het online platform. “In heel 2023 zijn onze aangesloten ongediertebestrijders ongeveer 17.500 keer gebeld om een wespennest te verwijderen. Dat klinkt misschien veel, maar ter vergelijk, in 2022 zaten we op zo’n 35.300 meldingen. Maar dat was ook wel een uitzonderlijk druk wespenjaar”.

Het huidige jaar

Met deze kennis in ons achterhoofd, lijkt een vergelijkbaar scenario als afgelopen jaar zich ook nu aan te dienen. “Dat klopt,” zegt Janssen,. “Ook deze winter verliep eigenlijk uitzonderlijk zacht. De kans dat wespenkoninginnen wederom vroeg ontwaken uit hun winterslaap is dan ook vrij groot. Vooral als de temperatuur straks oploopt.”

“Maar niets is zo veranderlijk als het Nederlandse weer. Hoewel we nu even in een 'lente-dip' zitten, ziet de weersvoorspelling voor april er vooralsnog beter uit. De temperaturen gaan in ieder geval geleidelijk richting de 16 graden, al blijft de kans op regen wel groot. Belangrijk detail: Wespenkoninginnen hebben een grote hekel aan regen.”

Is dit dan goed nieuws voor wat betreft wespenoverlast? “Niet perse", aldus Janssen. “Als de buitentemperatuur stijgt maar er valt veel regen, gaan wespenkoninginnen op zoek naar beschutte plekjes om hun wespennest te bouwen. Denk hierbij aan schuurtjes, in spouwmuren of zelfs bij mensen op zolder. Elke plek is geschikt, zolang het maar droog en enigszins beschut is.”

Voorspelling wespenoverlast 2024

Na alle factoren te hebben overwogen, kunnen we concluderen dat de vooruitzichten voorlopig niet gunstig zijn. Door de zachte winter en de weersvoorspelling voor de komende tijd, is de kans groot dat veel wespenkoninginnen 'vroeg' beginnen met de bouw van nieuwe wespennesten. Aangezien er veel regen verwacht wordt, zullen de nesten in eerste instantie goed verborgen zijn. “Tenzij we plotseling te maken krijgen met een langere periode van kou, mogen we deze zomer veel hinder van wespen verwachten,” zegt Janssen. “Vooral als de nattigheid aanhoudt tot in de zomer. Wanneer het vochtig is, zijn er namelijk ook veel vliegen en muggen, waar wespen dol op zijn. Veel voedsel zorgt voor grotere wespenkolonies en dus meer wespenoverlast.”

Maatregelen tegen wespen

Hoewel wespen zeer nuttig zijn, ervaren de meeste mensen ze vooral als hinderlijk. Gelukkig zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen om de wespenoverlast deze zomer tot een minimum te beperken. “In deze periode zijn veel mensen al in de tuin aan het werk: snoeien, verticuteren, het terras schoonspuiten. Terwijl je druk bezig bent, inspecteer direct of er ergens een beginnend wespennest hangt. Dit is namelijk het enige stadium waarin je een nest relatief veilig zelf kunt verwijderen. Maak daarnaast gaten en kieren in de buitenmuur dicht, zodat wespenkoninginnen niet in je spouwmuur kruipen. Zo voorkom je een hoop overlast en hoef je straks geen professionele wespenbestrijder in te schakelen," zegt Janssen.

Alles weten over wespen? Kijk dan eens op wespennestverwijderen.com. Hier lees je uitgebreide informatie en tips over de verschillende soorten wespen in Nederland en hun wespennest. Ook vind je er snel gecertificeerde wespenbestrijders bij jou uit de buurt.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie