Luister
muziek
15 april 2024 - 08:03
Deel dit artikel:

Waarom het zo goed gaat met de Bitcoin (en andere crypto)

Mensen die jaren geleden geld hebben geïnvesteerd in Bitcoin en die investering al die tijd hebben laten staan, kunnen hun geluk op: het gaat hartstikke goed met de Bitcoin en andere cryptocurrencies. Begin maart haalde de digitale munt een nieuw record en was één Bitcoin meer dan 70.000 dollar waard.

cranendonck24
  / Betaalde content
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Heb je geen idee hoe crypto precies in elkaar zit of heb je zelf nog nooit geïnvesteerd in deze digitale valuta, dan is de kans groot dat je geen idee hebt waarom de Bitcoin zo’n hype is en waarom het nu zo goed gaat op de Bitcoin koers. In dit artikel leggen we op een simpele en zo begrijpelijk mogelijke manier uit wat er achter deze stijging zit en in hoeverre investeren in crypto anno 2024 wel of niet interessant is.

Waarde op Bitcoin koers stijgt om verschillende redenen

Sinds het bestaan van de Bitcoin heeft de digitale munt al meerdere records gehaald. Tot begin maart was het laatste record in 2021; toen was de Bitcoin net iets meer dan 69.000 dollar waard. Sneller dan verwacht haalde de munt eerder deze maand een nieuw record. Hoewel analisten wel dachten dat er een stijging aan zat te komen, gebeurde dit toch onverwachts vlot. Dat heeft te maken met verschillende oorzaken. De groei is bijvoorbeeld mede gestimuleerd door de beurswaakhond in Amerika. Begin dit jaar werden daar de eerste Bitcoin-ETF’s goedgekeurd, wat zorgde voor een boost aan geïnteresseerden op de cryptomarkt. Door deze goedkeuring is het voor iedere soort belegger, dus ook beginners, veel gemakkelijker om te starten met investeren in Bitcoin.

Dat blijkt een groot succes: binnen no time was er veel meer vraag naar de Bitcoin-ETF’s, waardoor de waarde op de Bitcoin koers snel steeg. Wat ook helpt, is dat er een halving aan zit te komen. Eens in de vier jaar is er sprake van een Bitcoin halving. Bij zo’n event wordt de beloning van miners van de Bitcoin gehalveerd. Daardoor neemt het aanbod van nieuwe munten af en stijgt de waarde ervan enorm. Aanstaande april staat er weer zo’n halving op het programma. De effecten daarvan zijn nu al te zien. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de Bitcoin naar alle waarschijnlijkheid de komende periode wat zal zakken. Dat gebeurde eerder namelijk ook vlak voor een halving. Maar: met zo’n grote stijging van de afgelopen weken is dat niet zo’n heel groot probleem voor investeerders. Uiteindelijk wordt de Bitcoin namelijk juist weer meer waard, omdat het aanbod kleiner wordt door de halving.

Waarom is investeren in Bitcoin zo interessant?

Deze plotselinge stijging zorgt altijd weer voor een groep nieuwe geïnteresseerden in crypto. Als er zoveel geld mee te verdienen valt, is het misschien toch wel interessant om er ook eens in te investeren, toch? Je moet weten dat crypto ontzettend volatiel is, wat betekent dat de waarde van de munt op ieder moment van de dag kan verschillen. Toch zijn er genoeg redenen waarom men massaal in Bitcoin is gaan investeren in de afgelopen jaren. Denk bijvoorbeeld aan de volgende voordelen:

  • Bitcoin heeft in het verleden aanzienlijke rendementen gehaald voor investeerders, ondanks de hoge volatiliteit ervan. Jaren geleden begon de munt met een waarde van 0 dollar en door de jaren heen is dat al uitgegroeid tot een waarde van duizenden euro’s. Natuurlijk biedt het verleden geen garantie, maar voor veel mensen is dit een reden om ook te investeren in Bitcoin.
  • Daarbij biedt investeren in cryptocurrency zoals Bitcoin een middel om de bestaande beleggingsportefeuille uit te breiden en te diversifiëren. Daarmee kunnen beleggers hun risico spreiden en beter bestand zijn tegen eventuele schommelingen op de markt.
  • Omdat Bitcoin slechts een beperkte voorraad heeft van 21 miljoen munten zien veel investeerders de digitale munt als een zogeheten hedge tegen inflatie. Kijk maar eens naar het cryptocurrency nieuws ten tijde van de economische onzekerheid tijdens de pandemie. Toen bood de digitale munt juist een soort houvast.
  • Investeren in Bitcoin gebeurt volledig anoniem en zonder bemoeienis van de overheid. Dit in tegenstelling tot de standaard valuta.

Waarom je wel of niet moet investeren in cryptocurrency in 2024

Logischerwijs is de interesse in crypto alleen maar toegenomen door het nieuwe record van de Bitcoin. Of je nu als inwoner van Cranendonck en omgeving nu ook moet beginnen met investeren in crypto hangt van een paar factoren af. Kijk hierbij naar je financiële doelen, je kennis van de markt en de algemene marktomstandigheden. Menig expert zich bijvoorbeeld met verbazing naar de groeiende markt van het moment te kijken, maar zou het liever zien dat het wat rustiger zou zijn. Na zo’n stijging komt er namelijk altijd een periode van (flinke) dalingen; daarom kan het beter wat stabieler zijn.

Onthoud echter wel dat de meeste experts verwachten dat er op de lange termijn alleen maar meer rendement te behalen valt. Daarvoor moet je je investering wel lang laten staan om er optimaal van te kunnen profiteren. Dat is sowieso een aanrader wanneer je investeert in Bitcoin of een andere cryptomunt. Tot slot moet je daarbij weten dat je alleen moet investeren met geld dat je tijdelijk kunt missen. De crypto koersen blijven immers heel volatiel, dus je weet nooit wat er met je inleg gebeurt.

Download de gratis app van Cranendonck24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie